Fie că locuim într-un apartament, fie că locuim la casă, insectele sunt musafirii nepoftiți întâlniți cel mai des. Traiul în comun, la bloc sau poate în cămin mărește riscul de a ne trezi cu invazii de diferite specii de gândaci, deoarece cantitatea de deșeuri menajere care pot atrage astfel de insecte este cu mult mai mare decât la casă. Dar cum scapi de gândaci și celelalte insecte nedorite?
Nu de puține ori ne trezim cu surpriza ca după testarea a o mie de variante de eliminare a acestor chiriași, fie ele variante naturiste, fie ele produse din comerț special dedicate acestei probleme, să constatăm că nu am scăpat încă de ei, în ciuda eforturilor depuse. Se înmulțesc rapid și se fac imediat stăpâni pe locuința noastră, fiind foarte rezistenți la soluțiile care se găsesc de cele mai multe ori în comerț.
Dacă stăm la casă și facem constant curățenie, eliminăm deșeurile menajere și resturile alimentare în mod constant, riscul de a atrage aceste tipuri de insecte este mai mic, dar nu este eliminat în totalitate. De exemplu, o invazie de ploșnițe ne poate afecta orice spațiu am deține, chiar dacă vorbim de locuințe private, magazine sau restaurante.
Care sunt cele mai des întâlnite insecte din apartamente / case / magazine / restaurante?
-
Gândacii
Clasificarea gândacilor se poate face pe mai multe criterii începând de la locul unde trăiesc și terminând cu caracteristicile sale vizibile precum culoare și dimensiune. Putem întâlni gândaci de cereale, de pâine, roșii sau negrii. Pericolele la care ne expun acești paraziți sunt reprezentate de contaminarea alimentelor, diseminarea bolilor dar și înmulțirea foarte rapidă.
-
Ploșnițele
O altă insectă des întâlnită este ploșnița de saltea. În mod surprinzător, ploșnițele pot fi întâlnite și în cele mai curate și mai puțin așteptate medii. Ele pot fi întâlnite inclusiv în autobuze, trenuri, avioane, hoteluri sau chiar cluburi. Deși nu au nevoie de un organism pe care să-l paraziteze constant, acestea pot fi transportate de oameni pe haine sau prin bagaje până în interiorul locuințelor, unde se instalează rapid și încep să se înmulțească. Se hrănesc doar cu sânge uman sau animal, așa că se adăpostesc în locuri cât mai apropiate de sursa lor de hrană. Locuiesc în colonii și sunt active noaptea, de aceea sunt greu de observat. Printre semnele pe care le putem distinge sunt pișcăturile în pielea noastră dar și ouăle și excrementele pe care le lasă în urmă. De aceea, la o curățenie temeinică putem observa dacă avem astfel de probleme sau nu.
-
Puricii
Nimic nu se compară cu afecțiunea caldă și sinceră a prietenilor noștri blănoși. Atât pisicile, cât și câinii, sunt animale îndrăgite de familiile cu sau fără copii pentru starea de bine pe care ne-o aduc prin prezența lor. Însă, trebuie să avem mare grijă la chiriașii pe care îi găzduiesc în blănița lor. Nu doar pentru că ne afectează animăluțul mult iubit, ci și pentru că puricii se înmulțesc rapid și ne pot invada casa. Aceștia nu se hrănesc doar cu sângele animalului de companie, ci ne pot pișca și pe noi, lucru care ne pune sănătatea în pericol.
-
Țânțarii
Reprezintă o problemă mai des întâlnită în perioadele calde ale anului, în special în spațiile verzi și în apropierea apelor. Țânțarii pot fi purtători de viruși și microbi pe care îi transferă la om în momentul în care ne înțeapă. Dacă avem o grădină în jurul casei sau o terasă în aer liber, vara pot fi extrem de deranjați pentru orice fel de activitate ne-am propune să desfășurăm. Așa că decât să ne ocolească prietenii de fiecare dată când îi invităm la un grătar sau o petrecere în grădină sau decăt să rămânem fără clienți, cel mai bine ar fi să ne ocupăm de această problemă în mod constant.
-
Căpușele
La fel ca și puricii, căpușele se adăpostesc în blănița animalelor de companie sau chiar în iarbă. Sunt cu mult mai periculoase însă, întrucât prin mușcătura lor pot transmite boli, printre cea mai de temut este boala Lyme care netratată corespunzător poate duce chiar la pierderea vieții.
-
Moliile
Moliile reprezintă o specie de fluture de noapte, de dimensiuni relativ reduse care pot varia în coloristică de la maro, alb la verde. În interiorul locuințelor, moliile parazitează și distrug articolele vestimentare, fiind atrase de praf, materiale murdare și nivel crescut de umiditate (80%-90%).
-
Acarienii
Aceste microogranisme înrudite cu paianjenii se întâlnesc în orice locuință. Însă, într-un număr ridicat, aceștia ne pot afecta viața declanșând diferite tipuri de alergii. În funcție de hrana pe care o preferă, acarienii pot fi atrași de praf, de celule moarte ale pielii noastre dar și de lemn. Preferă locurile cu umiditate crescută, puțin expuse la aerisire și lumină.
-
Furnicile
Furnicile vin acolo unde au o sursă de hrană și se înmulțesc rapid. Apar în special în perioada verii și pot fi întâlnite atât în jurul / în interiorul caselor cât și în apartamente. Își construiesc tuneluri cu lungimi impresionante (20 de metri) și știu să treacă cu brio de diferite obstacole cum ar fi izolațiile sau betonul, reușind să ajungă la suprafață acolo au găsit o nouă sursă de alimentare.
Care sunt cele mai frecvente locuri în care se adăpostesc aceste insecte?
- Țevile de scurgere – dacă ne referim la gândacii de bucătărie aceștia adoră umiditatea și căldura degajată de țevi, așa că-și vor face veacul în interiorul sau apropierea țevilor.
- Aparatele electrocasnice – în mod surprinzător acestea pot fi mediile ideale în care dăunătorii își depun ouăle datorită căldurii degajate. Nu doar căldura îi atrage dar și resturile alimentare care nu sunt curățate corespunzător, de exemplu la aragaz, frigider, cuptor cu microunde sau chiar prăjitor de pâine.
- Corpurile de mobilier – dulapurile sunt adăpostul ideal pentru molii sau diferite tipuri de acarieni care se hrănesc cu lemn.
- Crăpăturile din pereți – ascunzătoarea ideală a furnicilor dar și un alt loc preferat de gândacii de bucătărie.
- Sub și în salteaua de pat – aici se adăpostesc ploșnițele datorită proximității față de sursa principală de hrană: omul. Dacă ne referim la acarienii de praf, salteaua este unul dintre mediile preferate de dezvoltare.
Cum scapi de gândaci și alți chiriașii nedoriți din locuința ta?
În prezent, internetul ne este cel mai bun prieten pe care îl consultăm pentru a scăpa de orice problemă am avea. Găsim o multitudine de soluții, de substanțe recomandate pentru a scăpa de orice chiriaș din locuința noastră. Însă, lupta cu aceștia este nedreaptă, insectele având avantajul de a se fi înmulțit considerabil până la momentul descoperirii lor. De asemenea, în timp și-au dezvoltat rezistența la substanțele aplicate cel mai des în eliminarea lor. De aceea, cea mai sigură metodă de a ne asigura că ne recâștigăm locuința înapoi este să apelăm la echipe specializate în furnizarea de servicii de dezinsecție.
De ce să apelezi la servicii profesionale de dezinsecție?
Folosind substanțe puternice, avizate de Ministerul Sănătății, care nu afectează nici oamenii, nici animalele de companie, echipele profesioniste în dezinsecție vor ști întotdeauna care este cea mai bună substanță în funcție de problema identificată. DDD Company oferă consiliere gratuită și explică procedurile recomandate, pas cu pas, în așa fel încât să ai suficient timp să te pregătești pentru intervenție. La final, te vei întoarce în casa ta, în care nu vei mai găsi dăunătorii mult temuți. Contactează-ne pentru a programa o intervenție sau pentru o discuție despre problema ta.