DDD Company

Deratizare – ce presupune și când este recomandată?

Deratizare 26 Nov 2021

Simpatic, îmblănit, iubit de cei mari dar și de cei mici, Tom este un vestit personaj din desene a cărui existență este dedicată capturării șoricelului Jerry. Relația celor doi este presărată cu multe aventuri amuzante, dar finalul este mereu același: Jerry – șoricel iscusit – reușește să scape de orice tentativă a lui Tom. Ei bine, o vorbă din popor spune că viața bate filmul, așa că de multe ori, realitatea de zi cu zi ne demonstrează că rozătoarele sunt inteligente reușind să acapareze rapid fie spațiul nostru personal, fie spațiul comercial pe care îl avem. Practic, oricâte pisici am avea, ca aprigi apărători împotriva rozătoarelor, acestea din urmă reușesc să-și ducă traiul bine mersi în jurul nostru. Așadar, astăzi vom povesti despre rozătoare și despre deratizare – metoda cea mai eficientă de eliminare a lor.

 

Rozătoarele – de câte tipuri sunt și cum le diferențiem?

În natură există multe tipuri de rozătoare, însă cele asupra cărora noi ne vom îndrepta atenția sunt cele dăunătoare care trăiesc în jurul comunităților umane. Mai exact, vom discuta despre șoareci și șobolani. 

Șoarecele de casă

Șoarecele este un mamifer de mici dimensiuni (7-10 cm) de culoare cenușie, cu botul ascuțit, care trăiește pe lângă așezările omenești, în gospodăriile umane, în construcții industriale, în silozuri, în depozite de furaje, de produse alimentare și textile, în incinta morilor și nu numai. Se reproduc o dată la 4 săptămâni și pot avea între 3 și 12 pui odată. Media de viață a șoarecelui este de 1 an și jumătate, însă în condiții excelente de trai, poate ajunge și până la 2 ani. Este un mamifer omnivor preferă să consume boabe și semințe de cereale, plante industriale și alte tipuri de produse comestibile cum ar fi: fructe, legume sau carne. Tot din alimentația sa pot face parte diferite tipuri de insecte precum omizile, moliile sau râmele și, în mod surprinzător, cleiul, pasta sau chiar săpunul. Deși are dimensiuni reduse, mânăncă în medie de 20 de ori în fiecare zi, consumând alimente până la 10% din greutatea corpului. Datorită dentiției în creștere continuă, șoarecele de casă obișnuiește să roadă. 

Șoarecele de casă produce pagube mari în cămările locuințelor, magaziile de cereale sau în depozitele alimentare. Cel mai de temut însă este faptul că infectează alimentele și spațiile cu diverși agenți patogeni și pot transmite astfel boli atât către oameni cât și către animalele de casă. 

Șobolanul

Șobolanul este un mamifer cu dimensiuni mari decât ale șoricelului între 20 și 27, 3 cm, are coada mai scurtă, urechile mai mici, mai groase și opace. Botul este mai puțin ascuțit iar blana poate avea mai multe culori: cenușiu-cafeniu sau albă. Este activ noaptea, predominant seara și dimineața. Este foarte agresiv. Dă 3-5 generații de pui pe an și naște de fiecare dată pȃnă la 15 pui golași și orbi. La fel ca șoarecele este un mamifer omnivor, cu o rezistență crescută la lipsa hranei și a apei. Au o inteligență mai mare decât a șoaricelui și un simț olfactiv bine dezvoltat, așa că sunt capabili să diferențieze mâncarea otrăvită de cea sănătoasă, indiferent cât de mică este cantitatea toxică. Poate provoca daune materiale dar cel mai important este faptul că pot transmite boli extrem de periculoase omului cum ar fi: trichineloza, leptospiroza, bruceloza sau febră aftoasă.

 

De ce sunt atât de periculoși acești dăunători?

Pe lângă pagubele materiale pe care le pot produce, rozătoarele sunt periculoase prin prisma virusurilor pe care le pot transmite omului sau animalelor de casă și bolilor pe care odată pătrunși în organism acestea le generează. 

Hantavirusul 

Este un virus ce poate fi inhalat, transmis prin intermediul unei mușcături, transmis prin intermediul fecalelor și urinei rozătoarelor sau prin intermediul mâncării contaminate. Simptomele nu apar imediat, ci pot apărea chiar și după 5 săptămâni și sunt confundate cu simptomele gripei. Acestea includ: oboseala, febra, dureri musculare în coapse, șolduri, spate și umeri, dureri de cap, amețeală, frisoane, precum și dureri abdominale, greață sau diaree. Acesta este abia începutul, pentru că mai apoi, pot apărea și simptome mai grave, simptome ce afectează aparatul respirator ca de pildă insuficiența respiratorie și tusea. Rata de mortalitatea la boala respiratorie provocată de acest virus este de 38%.

Coriomeningita Limfocitara (CML)

Este o infecție transmisă de șoarecele de casă.  Se estimează că aproximativ 5% dintre șoarecii de casă cunoscuți pot purta acest virus și pot infesta și alte rozătoare ca de pildă hamsterii.

Transmiterea virusului se face prin aceleași căi ca și Hantavirusul, doar prin intermediul contactului cu rozătoare. Nu s-a raportat încă dacă ar fi posibilă sau nu o transmitere de la o persoană la alta, însă poate fi vorba de un risc în cazul mamă-fetus.

Infecția cu CML are două faze. Prima dată se manifestă ușor cu simptome generale precum febra, lipsa apetitului, dureri musculare și de cap, greață și vomitat,  dureri de gât, tuse, dureri ale articulațiilor, pieptului, testiculelor sau a glandelor salivare. A doua fază devine deja mai serioasă pentru că persoanele infectate încep să prezinte și simptome neurologice precum: meningită, encefalită, sau meningoencefalită. Acestea pot fi tratate dacă sunt descoperite din timp, dar necesită neapărat spitalizare. Altfel, efecte pot fi mortale.

Leptospiroza

Este cea mai comună boală transmisă de către șobolani și este specifică atât animalelor, cât și oamenilor. Putem intra în contact cu această boală în momentul în care intrăm în contact cu apa, alimentele sau solul contaminate cu urina sau fecalele rozătoarelor infestate. Simptomele seamănă foarte mult cu gripa și apar după o perioadă de incubație de 20 de zile. Este esențial ca boala să fie tratată din timp altfel se va agrava și se va transforma în insuficiență renală, hepatită sau meningită.

 

Ce presupune deratizarea și când e recomandat să o facem?

deratizare iasi

Pentru a scăpa de acești dăunători putem apela la diferite metode, însă cea mai eficientă rămâne deratizarea profesională. Deratizarea este operațiunea care vizează eliminarea rozătoarelor și împiedicarea reapariției lor și presupune utilizarea substanțelor chimice, puternice, dar non-toxice pentru om și animalele de companie. Eficiența acestor servicii profesionale de deratizare împotriva șoarecilor sau șobolanilor este garantată și a fost dovedită.

Deratizarea poate fi preventivă sau combativă. Cea dintâi se referă la cumul de măsuri care este recomandat să-l adoptăm pentru a ne proteja de aceste mamifere. Deratizarea preventivă poate presupune eliminarea tuturor surselor de hrană pentru rozătoare (în special a resturilor alimentare depozitate necorespunzător) dar și astuparea crăpăturilor, a găurilor prin care se pot strecura sau se pot adăposti. 

Deratizarea combativă este reprezentată de intervenția umană ca urmarea a apariției semnelor specifice acestor rozătoare. La rândul său, deratizarea combativă poate presupune două modalități de intervenție: mecanică sau chimică. Metoda mecanică se bazează pe montarea de capacane/stații. Statile funcționează cu adeziv sau prin intoxicare. Metoda chimică este mai eficientă și cu o reusită mai mare deoarece raza de acțiune este mai mare, acționează mai lent dar afectează toată populația de dăunători din spațiul respectiv

Persoane fizice

Pentru persoanele fizice această operațiune este recomandată  ca măsură de prevenție (pe tot parcursul anului în special în perioada primăverii și a toamnei) însă mai ales la nevoie.

Persoane juridice

Pentru persoanele juridice, deratizarea este o operațiune obligatorie, reglementată de lege. 

Agenții economici care desfășoară activități în industrii non-alimentare trebuie să deratizeze ori de câte ori este nevoie, dar nu mai puțin de o dată la 6 luni. Pentru agenții economici care au activitate în sectorul alimentar, intervențiile trebuie să fie la nevoie, dar nu mai puțin de una la 3 luni. 

Printre cele mai importante acte care vizează operațiunea de deratizare  amintim:

 • Legea nr. 3/1978 privind asigurarea sănătății publice; abrogată de Legea privind reforma în domeniul sănătății: nr. 95/2006 din data 28 mai 2006;
 • Legea nr. 5/1982 privind protecția plantelor cultivate, a pădurilor și regimul pesticidelor; abrogată de Ordonanța nr. 41/2007 din data 07 septembrie 2007, pentru comercializarea produselor de protecție a plantelor, precum si pentru modificarea și abrogarea unor acte normative din domeniul fitosanitare;
 • Ordinul MS nr. 536/1997 care prevede efectuarea lucrărilor de dezinsectie ori de câte ori este nevoie, dar nu la intervale mai mari de 3 luni, iar deratizarea se va face la nevoie (Ordinul MS nr. 536/1997 este în vigoare);
 • Legea nr. 100/26.05.1998 privind asistența de sănătate publică; abrogată de Lege nr. 95/2006 din data 28 mai 2006 (Legea privind reforma în domeniul sănătății);
 • Legea nr. 344/31.05.2002 privind stabilirea și sancționarea contravențională la normele legale de igienă și sănătate publică: art.11 – este contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 RON la 8.000 RON, neefectuarea periodică, conform normelor de igienă, a dezinfecției și deratizarii.
 • Toate produsele folosite pentru efectuarea lucrărilor de Deratizare, Dezinsecție și Dezinfecție trebuie să fie avizate de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara și pentru Siguranța Alimentelor.

De ce să apelezi la o firmă specializată pentru deratizare?

O firmă specializată în astfel de servicii de deratizare va respecta o serie de pași bine stabiliți dinainte, pe baza experienței, pentru a-ți recomanda cea mai bună manieră de intervenție. Printre acești pași pot fi:

 • identificarea tipului de dăunători prezenți în locația vizată;
 • stabilirea gradului de infestare pe baza urmelor (de ex. urme de excremente sau numărul de cuiburi);
 • stabilirea riscului de reapariție în funcție de condițiile de igienă din zonă sau de caracteristicile amplasamentelor din vecinătăți;

Apoi, pe baza procedurilor interne se stabilește cea mai bună metodă de intervenție (numărul de capcane necesare și locul în care trebuie amplasate, tipul de otravă indicat) dar și când va fi programată intervenția de deratizare propriu-zisă și când ar trebui repetată.

Avantajele apelării la servicii de deratizare profesionale

 • utilizarea unor produse special dedicate sectorului DDD care nu se găsesc pe piață la liber; aceste produse au o eficiență crescută comparativ celor dedicate utilizatorilor de rând;
 • echipa are experiență în astfel de intervenții, așa că rezultatele vor apărea în mod garantat;
 • datorită programului flexibil, intervențiile vor fi rapide, adaptate nevoilor tale;
 • eliberăm proces-verbal cu toate detaliile intervenției la final, pe care persoanele juridice îl pot folosi ca dovadă că și-au îndeplinit atribuțiile obligatorii, în fața organelor abilitate pentru control;
 • oferim consultanță gratuită pentru a te asigura că adoptăm cea mai bună metodă pentru problema ta;
 • ne facem treaba cu simțul răspunderii, așa că oferim garanție pentru intervențiile echipei DDD Company;
 • raportul calitate – preț este unul avantajos atât pentru persoanele fizice cât și pentru cele juridice.

 

Pentru mai multe detalii despre serviciile de deratizare sau pentru a programa o intervenție contactează-ne la 0724 449 973. 

Cum scapi de șoareci și șobolani?

Article Preview

Rozătoarele sunt animale extrem de adaptabile și reprezintă peste 40% din clasa mamiferelor. Cu peste 2000 de specii identificate, doar trei tipuri sunt considerate a fi dăunători majori: șoarecele de casă, șobolanul norvegian (de canalizare) și șobolanul negru de casă. În articolul de astăzi discutăm despre cum scapi de șoareci și șobolani și de ce este recomandat să apelați la o firmă cu servicii profesionale de deratizare cum ar fi Ice Casino.

Sunt considerați dăunători majori deoarece se regăsesc în mod obișnuit în locuințele oamenilor și lângă spațiile comerciale. Ei invadează aceste spații pentru a căuta adăpost și hrană. Șobolanii și șoarecii reprezintă o problemă pentru oameni din mai multe motive și de aceea recomandăm să apelați la o firmă de deratizare pentru combatarea lor.

 

De ce sunt periculoși șobolanii și șoarecii?

Șobolanii și șoarecii pot fi mai mult decât distrugători. Acești oaspeți nedoriți ne pot influența negativ starea de sănătate, pot contamina o varietate de alimente și suprafețe prin simplul contact cu blana, membrele, nasul sau gura acestora purtătoare de bacterii și virusuri foarte periculoase.

Deși le place să trăiască în imediata apropiere a oamenilor, pentru că au parte de surse de hrană, apă și adăpost, șobolanii și șoarecii sunt încă animale sălbatice. Ca atare, au comportamente distructive și dificil de prevenit:

 1. Rod și zgârie obiecte de uz casnic, inclusiv mobila, covoare, haine, mai ales recipiente, pungi, saci în care se depozitează mâncarea cabluri/ fire de electricitate producând daune considerabile.
 2. Șobolanii sapă și își vor crea trasee bine stabilite pentru a ajunge cu ușurință în locuințe, zone de depozitare a cerealelor, zone cu surse de apă, zone corelate cu prezența omului sau animalelor domestice.
 3. Șobolanii și șoarecii sunt capabili să transmită boli oamenilor prin părul, excrementele și urina lor. Un singur șoarece poate efectua până la 100 de excremente pe zi. Acestea sunt extrem de toxice, însă o firma deratizare va ști exact cum sa manevreze aceste deșeuri. Unele persoane dezvoltă o reacție alergică la excrementele șobolanilor sau șoarecilor de casă, care pot provoca simptome asemănătoare astmului.
 4. Pe lângă faptul că provoacă boli, contaminarea alimentelor de către șobolani și șoareci poate provoca daune materiale. Între o cincime și o treime din producția totală de alimente se pierde anual din cauza contaminării.
 5. Șobolanii și șoarecii se reproduc foarte repede. O femelă șobolan se poate reproduce la fiecare trei săptămâni și, de obicei, dă naștere la aproximativ 6 până la 10 șobolani. Femela șoarece se reproduce la fiecare trei până la patru săptămâni și, de obicei, dă naștere la aproximativ 5 sau 6 șoareci, deși uneori numărul ajunge până la 12. Aceasta înseamnă că atât coloniile de șobolani, cât și șoarecii pot crește rapid. Deși șobolanii trăiesc doar aproximativ un an, șoarecii pot trăi până la doi sau trei ani în condiții ideale.
 6. Rozătoarele au o rată mare de supraviețuire datorită capacității lor de a se adapta la diferite habitate. Ei caută alimente oriunde și consumă majoritatea tipurilor de alimente. Dacă o anumită sursă de hrană se epuizează, se adaptează rapid la o nouă sursă de hrană.
 7. Șoarecii și șobolanii sunt activi mai ales după apusul soarelui și chiar înainte de răsăritul soarelui – ore în care majoritatea oamenilor dorm. Acești factori fac șobolanii și șoarecii dificil de depistat.

 

De ce să apelezi la servicii de deratizare atunci când te confrunți cu șoareci și șobolani?

Încercarea de a controla o infestare cu șobolani sau șoareci poate fi periculoasă. Cea mai eficientă soluție de a ține sub control prezența rozătoarelor necesită o abordare specializată, oferită de o firmă de deratizare. Substanțele chimice disponibile utilizatorului obișnuit nu oferă rezultatele dorite fără a utiliza și alte metode.

O echipă specializată în deratizări profesionale va identifica corect infestarea cu rozătoare prin observarea zonelor pătate cu urină, a excrementelor de culoare negru, cuiburi de șoareci făcute în zone ascunse, formate din hârtie mărunțită sau alt material fibros, găuri mici în izolații, articole mestecate din carton sau plastic etc.

Operatorii autorizați pentru servicii deratizare vor inspecta exteriorul casei și vor identifica punctele de intrare ale rozătoarelor, care pot fi:

 • Deschideri în jurul conductelor de apă și a altor utilități
 • Conexiuni de aer condiționat
 • Spații/fisuri în jurul ferestrelor și ușilor
 • Goluri sau fisuri in fundație

 

Toate daunele efectuate de rozătoare pot fi controlate și eliminate cu ajutorul experților în servicii de deratizare, care vor găsi soluția cea mai eficientă în funcție de specificul locației și a gradului de infestare.

Pentru mai multe detalii despre serviciile de deratizare pe care le putem efectua în locația dvs. sau pentru a programa o intervenție contactează-ne la 0724 449 973. Beneficiați și de consultanță gratuită.

citește articolul

Cum scapi de gândacii de bucătărie?

Article Preview

Gândacii sunt unii dintre cei mai populari dăunători ai gospodăriilor noastre. Acest tip de insecte sunt cel mai des întâlnite în locuințe, iar astăzi discutăm despre cum îți dai seama dacă spațiul tău a fost infestat și cum scapi de gândacii de bucătărie.

Gândacii întâlniți cel mai frecvent în țara noastră sunt: gândacul negru de canalizare, gândacul roșu de bucătărie și gândacul german. Cel din urmă preferă sursele de apă și umezeala mare și poate să și zboare, însă acest lucru se întâmpla rar.

În general, gândacii sunt insecte nocturne, gândacul negru de canalizare și gândacul german se regăsesc în baie, canale, pivnițe, subsoluri, diverse locuri întunecate și cu umiditate, iar gândacul roșu de bucătărie preferă spațiile de preparare a mâncării, fiind atrași de resturile alimentare.

Ciclul de viață al unui gândac este de la una până la patru luni, dar când temperaturile sunt favorabile pot trăi și timp de 2 ani.

 

Cum ajung gândacii la noi acasă?

 

Gândacii ajung în locuința noastră pentru că sunt în căutare de hrană și adăpost. Odată ce au infestat zona, se înmulțesc rapid, și sunt o amenințare pentru confortul și sănătatea noastră.

Gândacii adoră produsele din cereale măcinate, cum ar fi făina. De aceea, este foarte probabil să regăsești gândaci în zonele în care depozitezi făina sau alte alimente pe bază de cereale.

Aceștia sunt purtătorii unui număr foarte mare de bacterii, viermi parazitari și alți agenți patogeni umani. Studiile recente condus de experţi din icecasino arată că gândacii pot agrava alergiile și astmul în special la copii și la persoanele care trăiesc în orașe aglomerate.

În cazul apariției unei infestări este indicat să contactezi cât mai repede o firmă de dezinsecție care va face inspecția întregii locuințe, urmărind următoarele semne de infestare:

 • excremente de gândaci vizibile pe diverse obiecte cum ar fi interiorul mobilei de bucătărie, sertare, dulapuri, de culoare neagră, mici și punctiforme
 • ouăle (ootecile) gândacilor vizibile în locuri ferite și ascunse, de dimensiunea unui bob de fasole, alungite, de culoare maro-negru
 • dacă își fac apariția pe timpul nopții

Într-un articol anterior am oferit sfaturi practice pentru a preveni apariția gândacilor în locuințe, iar acum amintim, pe scurt, că trebuie să:

 • faceți curățenie zilnic
 • nu lăsați vase nespălate prea mult timp
 • aruncați gunoiul zilnic
 • nu lăsați resturi de mâncare pe jos
 • limitați locul unde mâncați, limitați consumul de alimente la o singură cameră
 • păstrați alimentele în recipiente sigilate
 • aspirați podelele cât mai des cu putință
 • sigilați fisurile și crăpăturile locuinței

 

Cum scapi de gândacii de bucătărie?

 

A controla și a scăpa de acest tip de dăunători de unul singur este o sarcină greoaie și poate costa, de asemenea, o mulțime de bani. În timp ce utilizezi insecticide sintetizate chimic, acestea vor fi la fel de nesănătoase și chiar toxice pentru sănătatea ta. Astfel, dacă te confrunți cu gândaci în locuință, îți recomandăm să ne contactați de urgență.

Echipa DDD Company are oameni instruiți, certificați și specializați în folosirea insecticidelor care, dacă nu sunt manipulate corect, pot produce accidente. Insecticidele pe care le folosim sunt produse profesionale, sigure și avizate, testate și mult mai concentrate decât cele puse la dispoziție utilizatorilor obișnuiți.

DDD Company face mai întâi o evaluare corectă, stabilește un plan corespunzător gradului de infestare existent și apoi realizează procesul de dezinsecție.

 

 

 

citește articolul

Cum scapi de ploșnițe? Ce sunt, de ce apar ploșnițele în locuința ta și care sunt soluțiile de îndepărtare?

Article Preview

Ploșnițele fac parte din categoria celor mai periculoși dăunători casnici, acestea afectează direct sănătatea oamenilor și a animalelor. Ele se hrănesc cu sângele uman, iar mușcătura lor poate cauza numeroase alergii periculoase. Activitatea ploșnițelor de pat este noaptea, atunci când ies din ascunzișuri pentru a se hrăni. În acest articol ne-am propus să discutăm despre cum scapi de ploșnițe și ce soluții de îndepărtare avem la dispoziție.

Ce sunt ploșnițele, cum arată?

Ploșnițele sunt cunoscute sub denumirea științifică de Cimex lectularius (Cimicidae), au culoarea roșu-ruginiu până la maro închis și au o lungime de 4-8 mm. Corpul este aplatizat, lucru ce le ajută să se ascundă în diverse locuri greu accesibile din casă, cum ar fi: cusătura saltelelor sau a hainelor, crăpături în mobilă, sub covoare, mochete, în pardoseală, în fisurile din parchet, în spatele tapetului, a ramelor de pat, în spatele tablourilor sau ramelor acestora etc.

Ploșnițele se încadrează atât la paraziți, cât și la dăunători pentru igienă. Pe timpul nopții, ele ies din ascunzători și se hrănesc cu sângele oamenilor și al animalelor. Mușcătura ploșnițelor poate declanșa alergii periculoase, de aceea prezența lor în locuințe nu trebuie ignorată.

Sunt numite ploșnițe de pat din cauza faptului ca habitatul lor obișnuit este în lenjeria de pat, în saltele, canapele, paturi. Ploșnițele mai sunt recunoscute sub denumirile de păduchi de pat, păduchi de lemn, gândaci de pat, insecte de pat etc.

Ploșnițele se înmulțesc foarte rapid și se pot adapta rapid în numeroase medii și condiții, de aceea este important sa acționezi la primul semn de apariție a acestora.

plosnite de pat

Cum ajung ploșnițele în casa ta?

Ploșnițele pot fi aduse în propria locuință din taxi, de la cinema ori teatru, din restaurante, de la articole de tip second-hand (haine, mobilier) sau se pot deplasa de la o locuință la alta prin crăpături, găuri, țevi neacoperite.

Cele mai des întâlnite scenarii prin care aducem în locuință ploșnițele de pat sunt achiziționarea de obiecte de mobilier deja infestate, cazarea într-o unitate turistică infestata cu ploșnițe de pat sau direct de la vecini.

plosnite de pat

Cum poți evita să aduci ploșnițe acasă?

Nu se poate elimina în totalitate posibilitatea de a aduce ploșnițe acasă, totuși sunt situații în care poți fi precaut și poți preveni. Măsurile simple pe care le poți lua sunt:

 • asigură-te că verifici și cureți temeinic hainele uzate, articolele și accesoriile de tip second-hand achiziționate recent
 • verifică mobilierul cumpărat; pe parcursul traseului de la fabrică și până la magazin sau chiar până ajung în casă, obiectele de mobilier pot fi stocate într-un depozit infestat cu ploșnițe
 • păstrează dormitorul cât mai curat, cu mai puține lucruri lângă pat și schimbă lenjeria de pat des
 • curăță corect bagajele imediat după fiecare călătorie și spală hainele la revenire la 60 grade C timp de cel puțin 30 de minute
 • verifică salteaua de pat când te cazezi la o pensiune sau la un hotel. Infestația cu ploșnițe de pat nu are o legătură directă cu igiena sau calitatea mobilierului, deci le putem întâlni chiar și în hoteluri de 4 și 5 stele

Cum îți dai seama că ai ploșnițe?

În cazurile în care există:

 • erupție cutanată de ploșnițe, de obicei pe față, gât sau mâini, care apare noaptea
 • mușcături de ploșnițe de pat vizibil roșii și umflate; mai multe mușcături pot apărea într-o linie sau grupate într-o zonă mică a corpului. Mușcăturile tind să dezvolte mâncărime profundă și pot provoca o senzație de arsură
 • mici pete de sânge pe cearșaf, fie ca urmare a unei mușcături, fie a unei ploșnițe care a fost zdrobită accidental
 • mici urme maro pe huse sau mobilier de la secrețiile de ploșnițe sau părți ale cochiliei acestora, în diferite stadii de dezvoltare
 • ploșnițe și părți ale acestora de aproximativ 1 mm și de culoare galben deschis pe saltea sau mobilă
 • un miros specific (cum ar fi mucegaiul cu miros „dulce”), mai ales în zonele care nu sunt ventilate adecvat

Cum te afectează ploșnițele?

Spre deosebire de alți dăunători, ploșnițele de pat nu cauzează sau răspândesc boli, însă mușcătura acestora provoacă alergii destul de grave. În cazul în care sesizezi mici mușcături/ bubițe pe corp după ce te trezești, este clar că te confrunți cu o invazie de ploșnițe.

Specialiștii au realizat mai multe studii de caz de-a lungul timpului pentru a analiza legătura dintre ploșnițe și diverse boli pe care acestea le pot răspândi. Concluzia medicală cea mai des acceptată este că ploșnițele transportă organisme de boală, dar nu s-a dovedit că acestea transmit boli oamenilor. Conform anumitor surse, ploșnițele de pat pot determina apariția cazurilor de lepră, febra Q, leziuni și bruceloza – boală infecțioasă ce se transmite de la animale la oameni. Totuși, aceste cazuri sunt insuficient documentate și demonstrate.

Chiar dacă ploșnițele nu determină boli severe, nu înseamnă că trebuie să ignori posibila infestare cu aceste insecte.

Ceea ce știm clar este faptul că ciupiturile de ploșnițe netratate în mod corespunzător pot duce la umflare și sângerare. În general, astfel de infecții se pot dezvolta cu precădere la copii sau la bătrânii care au un sistem imunitar slab. De asemenea, persoanele care sunt imobilizate la pat sunt mai susceptibile de a dezvolta astfel de infecții.

Au existat cazuri în care persoanele care au fost supuse la ciupiturile de ploșniță în mod frecvent au experimentat reacții alergice și au avut nevoie de îngrijire medicală. Trebuie să reamintim că oamenii reacționează în mod diferit la ciupiturile de ploșniță.

Mai există o altă latură legată de bolile dezvoltate din cauza ploșnițelor, iar aceasta se referă la bolile de la nivelul psihicului. O persoană care știe sau bănuiește că doarme în apropierea unor ploșnițe poate dezvolta stări de anxietate și stres. Astfel de preocupări duc la lipsa de somn sau somn insuficient de odihnitor.

În plus, mușcăturile sunt și o problemă de estetică atunci când o persoană observă că are mai multe pete roșiatice pe piele (gât, umeri, abdomen).

Ciupiturile de ploșnițe nu sunt vizibile imediat, ci după o zi sau două, iar în anumite situații oamenii pot dezvolta pustule proeminente a căror dimensiune se va reduce treptat în timp.

muscaturi de plosnite

Cum scapi de ploșnițe?

Lupta cu ploșnițele de pat este dificilă și nu întotdeauna are succes dacă acționezi de unul singur. Ploșnițele de pat sunt insecte mici, agile, care sunt obișnuite să se ascundă în timpul zilei în cele mai îndepărtate colțuri ale dormitorului, fiind dificil să le observi.

Pentru a asigura eliminarea rapidă și eficientă a ploșnițelor recomandăm să apelați la o firmă specializată de dezinsecție care are experiență și acces la insecticide profesionale și eficiente, dar hai să îți spunem ce poți face până când echipa noastră de specialiști ajunge la tine:

 1. Ploșnițele rareori părăsesc locul de dormit singure, cel puțin în timp ce o persoana doarme acolo. Dacă știi că au apărut ploșnițe într-una dintre camerele locuinței tale, nu te ajută să speli lenjeria de pat și să o schimbi cu alta sau să o scuturi în baie sau afară. Îndepărtează cu atenție lucrurile de pe pat, astfel încât să nu împrăștii ouă sau insecte vii pe podea. Răspândirea accidentală a ploșnițelor poate fi, de asemenea, prevenită prin ambalarea așternutului în pungi etanșe din plastic. Trebuie să speli lenjeria și hainele imediat, fără a le depozita în coșul de rufe pe mai multe zile.
 2. Curăță profesional salteaua de pat. Pentru a evita re-infestarea cu paraziți, aceasta trebuie așezată într-o husă specială care să împiedice pătrunderea ploșnițelor în interiorul său.
 3. Mulți oameni consideră că dacă părăsesc locuința infectată pentru o perioadă mai mare de timp, ploșnițele vor muri de foame și vor pleca. Această decizie va avea rezultate pozitive doar dacă vei părăsi casa pentru cel puțin un an. Doar o astfel de perioadă garantează pe deplin dispariția ploșnițelor. În caz contrar, ploșnițele vor intra într-o hibernare ce le va permite să trăiască fără să se hrănească mai mult de o lună de zile.
 4. Utilizează insecticide din comerț. Eradicarea ploșnițelor implică aplicarea insecticidelor eficiente în toate zonele în care s-au văzut ploșnițe. Aceste proceduri ar trebui să asigure contactul direct al substanțelor chimice cu corpurile de paraziți. Ploșnițele care vor urca pe întreaga suprafață tratată, dar nu vor intra în contact cu insecticidul, vor rămâne în viață. Se observă însă o eficiență scăzută la insecticidele disponibile în prezent în comerț. Substanțele mai active sunt interzise prin lege pentru vânzare deoarece au efect toxic puternic. Prelucrarea cu astfel de substanțe chimice este disponibilă numai organizațiilor implicate în activități profesionale.
 5. Utilizează un aspirator cu putere mare de aspirare pentru extragerea ploșnițelor și a ouălor ascunse în crăpăturile puțin adânci și pe suprafețele țesăturii. Pentru a ucide insectele din sacul de aspirator, pune pământ de diatomee și aruncă-l imediat după folosire.

Am vorbit până acum despre mai multe metode de combatere a acestui tip dăunători, dar de departe cel mai eficient și rapid este tratamentul chimic, efectuat de echipe certificate.

 

Cum se realizează în mod corect un tratament chimic împotriva ploșnițelor cu o echipă de specialiști în dezinsecție:

 • Tratarea prin pulverizare reziduală a tuturor suprafețelor dure și a elementelor de mobilier
 • Realizarea unei cete insecticide în fiecare cameră infestată și, pe cât posibil, și în zonele tampon (holuri)
 • Utilizarea unor substanțe cu eficacitate dovedită destinate doar aplicatorilor profesionali
 • Utilizarea unei aparaturi adecvate (pompe electrice, generatoare ultra-performante)

 

Intervențiile echipei de specialiști DDD Company presupun utilizarea unui produs biocid aplicat prin două tehnologii, pulverizare și ULV (Ultra Low Volume). Pulverizarea se face cu ajutorul unei pompe electrice urmată de generatorul ULV care eliberează în încăpere așa numita „ceață rece”. Această ceață are rolul de a scoate din ascunzătoare ploșnițele de pat pentru a lua contact cu suprafețele deja tratate inițial.

Pentru combaterea unui focar este nevoie de minim două tratamente dar acest număr poate crește până la 3-4 tratamente, în funcție de gradul de infestare al locuinței. Repetarea operațiunii se face la o diferență de aproximativ 10-14 zile de la primul tratament, interval în care ouăle depuse ecluzează și apar larvele. Repetarea nu trebuie să depășească acest interval deoarece larvele ajung la maturitate după ce se hrănesc de aproximativ 5 ori și ajung apoi să depună ouă la rândul lor.

Combaterea unei infestări cu ploșnițe de pat pe cont propriu nu este imposibilă, dar este costisitoare în timp și bani și nu oferă rezultatele scontate. De aceea, vă recomandăm mereu să apelați la serviciile noastre profesionale de dezinsecție. Doar cu ajutorul unor substanțe profesionale și autorizate de entități în cauză, cu echipamente speciale care pot ajunge în locurile greu accesibile în care se ascund aceste insecte și cu oameni specialiști certificați pentru astfel de intervenții veți putea scăpa definitiv de ploșnițele de pat.

citește articolul