Simpatic, îmblănit, iubit de cei mari dar și de cei mici, Tom este un vestit personaj din desene a cărui existență este dedicată capturării șoricelului Jerry. Relația celor doi este presărată cu multe aventuri amuzante, dar finalul este mereu același: Jerry – șoricel iscusit – reușește să scape de orice tentativă a lui Tom. Ei bine, o vorbă din popor spune că viața bate filmul, așa că de multe ori, realitatea de zi cu zi ne demonstrează că rozătoarele sunt inteligente reușind să acapareze rapid fie spațiul nostru personal, fie spațiul comercial pe care îl avem. Practic, oricâte pisici am avea, ca aprigi apărători împotriva rozătoarelor, acestea din urmă reușesc să-și ducă traiul bine mersi în jurul nostru. Așadar, astăzi vom povesti despre rozătoare și despre deratizare – metoda cea mai eficientă de eliminare a lor.
Rozătoarele – de câte tipuri sunt și cum le diferențiem?
În natură există multe tipuri de rozătoare, însă cele asupra cărora noi ne vom îndrepta atenția sunt cele dăunătoare care trăiesc în jurul comunităților umane. Mai exact, vom discuta despre șoareci și șobolani.
Șoarecele de casă
Șoarecele este un mamifer de mici dimensiuni (7-10 cm) de culoare cenușie, cu botul ascuțit, care trăiește pe lângă așezările omenești, în gospodăriile umane, în construcții industriale, în silozuri, în depozite de furaje, de produse alimentare și textile, în incinta morilor și nu numai. Se reproduc o dată la 4 săptămâni și pot avea între 3 și 12 pui odată. Media de viață a șoarecelui este de 1 an și jumătate, însă în condiții excelente de trai, poate ajunge și până la 2 ani. Este un mamifer omnivor preferă să consume boabe și semințe de cereale, plante industriale și alte tipuri de produse comestibile cum ar fi: fructe, legume sau carne. Tot din alimentația sa pot face parte diferite tipuri de insecte precum omizile, moliile sau râmele și, în mod surprinzător, cleiul, pasta sau chiar săpunul. Deși are dimensiuni reduse, mânăncă în medie de 20 de ori în fiecare zi, consumând alimente până la 10% din greutatea corpului. Datorită dentiției în creștere continuă, șoarecele de casă obișnuiește să roadă.
Șoarecele de casă produce pagube mari în cămările locuințelor, magaziile de cereale sau în depozitele alimentare. Cel mai de temut însă este faptul că infectează alimentele și spațiile cu diverși agenți patogeni și pot transmite astfel boli atât către oameni cât și către animalele de casă.
Șobolanul
Șobolanul este un mamifer cu dimensiuni mari decât ale șoricelului între 20 și 27, 3 cm, are coada mai scurtă, urechile mai mici, mai groase și opace. Botul este mai puțin ascuțit iar blana poate avea mai multe culori: cenușiu-cafeniu sau albă. Este activ noaptea, predominant seara și dimineața. Este foarte agresiv. Dă 3-5 generații de pui pe an și naște de fiecare dată pȃnă la 15 pui golași și orbi. La fel ca șoarecele este un mamifer omnivor, cu o rezistență crescută la lipsa hranei și a apei. Au o inteligență mai mare decât a șoaricelui și un simț olfactiv bine dezvoltat, așa că sunt capabili să diferențieze mâncarea otrăvită de cea sănătoasă, indiferent cât de mică este cantitatea toxică. Poate provoca daune materiale dar cel mai important este faptul că pot transmite boli extrem de periculoase omului cum ar fi: trichineloza, leptospiroza, bruceloza sau febră aftoasă.
De ce sunt atât de periculoși acești dăunători?
Pe lângă pagubele materiale pe care le pot produce, rozătoarele sunt periculoase prin prisma virusurilor pe care le pot transmite omului sau animalelor de casă și bolilor pe care odată pătrunși în organism acestea le generează.
Hantavirusul
Este un virus ce poate fi inhalat, transmis prin intermediul unei mușcături, transmis prin intermediul fecalelor și urinei rozătoarelor sau prin intermediul mâncării contaminate. Simptomele nu apar imediat, ci pot apărea chiar și după 5 săptămâni și sunt confundate cu simptomele gripei. Acestea includ: oboseala, febra, dureri musculare în coapse, șolduri, spate și umeri, dureri de cap, amețeală, frisoane, precum și dureri abdominale, greață sau diaree. Acesta este abia începutul, pentru că mai apoi, pot apărea și simptome mai grave, simptome ce afectează aparatul respirator ca de pildă insuficiența respiratorie și tusea. Rata de mortalitatea la boala respiratorie provocată de acest virus este de 38%.
Coriomeningita Limfocitara (CML)
Este o infecție transmisă de șoarecele de casă. Se estimează că aproximativ 5% dintre șoarecii de casă cunoscuți pot purta acest virus și pot infesta și alte rozătoare ca de pildă hamsterii.
Transmiterea virusului se face prin aceleași căi ca și Hantavirusul, doar prin intermediul contactului cu rozătoare. Nu s-a raportat încă dacă ar fi posibilă sau nu o transmitere de la o persoană la alta, însă poate fi vorba de un risc în cazul mamă-fetus.
Infecția cu CML are două faze. Prima dată se manifestă ușor cu simptome generale precum febra, lipsa apetitului, dureri musculare și de cap, greață și vomitat, dureri de gât, tuse, dureri ale articulațiilor, pieptului, testiculelor sau a glandelor salivare. A doua fază devine deja mai serioasă pentru că persoanele infectate încep să prezinte și simptome neurologice precum: meningită, encefalită, sau meningoencefalită. Acestea pot fi tratate dacă sunt descoperite din timp, dar necesită neapărat spitalizare. Altfel, efecte pot fi mortale.
Leptospiroza
Este cea mai comună boală transmisă de către șobolani și este specifică atât animalelor, cât și oamenilor. Putem intra în contact cu această boală în momentul în care intrăm în contact cu apa, alimentele sau solul contaminate cu urina sau fecalele rozătoarelor infestate. Simptomele seamănă foarte mult cu gripa și apar după o perioadă de incubație de 20 de zile. Este esențial ca boala să fie tratată din timp altfel se va agrava și se va transforma în insuficiență renală, hepatită sau meningită.
Ce presupune deratizarea și când e recomandat să o facem?
Pentru a scăpa de acești dăunători putem apela la diferite metode, însă cea mai eficientă rămâne deratizarea profesională. Deratizarea este operațiunea care vizează eliminarea rozătoarelor și împiedicarea reapariției lor și presupune utilizarea substanțelor chimice, puternice, dar non-toxice pentru om și animalele de companie. Eficiența acestor servicii profesionale de deratizare împotriva șoarecilor sau șobolanilor este garantată și a fost dovedită.
Deratizarea poate fi preventivă sau combativă. Cea dintâi se referă la cumul de măsuri care este recomandat să-l adoptăm pentru a ne proteja de aceste mamifere. Deratizarea preventivă poate presupune eliminarea tuturor surselor de hrană pentru rozătoare (în special a resturilor alimentare depozitate necorespunzător) dar și astuparea crăpăturilor, a găurilor prin care se pot strecura sau se pot adăposti.
Deratizarea combativă este reprezentată de intervenția umană ca urmarea a apariției semnelor specifice acestor rozătoare. La rândul său, deratizarea combativă poate presupune două modalități de intervenție: mecanică sau chimică. Metoda mecanică se bazează pe montarea de capacane/stații. Statile funcționează cu adeziv sau prin intoxicare. Metoda chimică este mai eficientă și cu o reusită mai mare deoarece raza de acțiune este mai mare, acționează mai lent dar afectează toată populația de dăunători din spațiul respectiv
Persoane fizice
Pentru persoanele fizice această operațiune este recomandată ca măsură de prevenție (pe tot parcursul anului în special în perioada primăverii și a toamnei) însă mai ales la nevoie.
Persoane juridice
Pentru persoanele juridice, deratizarea este o operațiune obligatorie, reglementată de lege.
Agenții economici care desfășoară activități în industrii non-alimentare trebuie să deratizeze ori de câte ori este nevoie, dar nu mai puțin de o dată la 6 luni. Pentru agenții economici care au activitate în sectorul alimentar, intervențiile trebuie să fie la nevoie, dar nu mai puțin de una la 3 luni.
Printre cele mai importante acte care vizează operațiunea de deratizare amintim:
- Legea nr. 3/1978 privind asigurarea sănătății publice; abrogată de Legea privind reforma în domeniul sănătății: nr. 95/2006 din data 28 mai 2006;
- Legea nr. 5/1982 privind protecția plantelor cultivate, a pădurilor și regimul pesticidelor; abrogată de Ordonanța nr. 41/2007 din data 07 septembrie 2007, pentru comercializarea produselor de protecție a plantelor, precum si pentru modificarea și abrogarea unor acte normative din domeniul fitosanitare;
- Ordinul MS nr. 536/1997 care prevede efectuarea lucrărilor de dezinsectie ori de câte ori este nevoie, dar nu la intervale mai mari de 3 luni, iar deratizarea se va face la nevoie (Ordinul MS nr. 536/1997 este în vigoare);
- Legea nr. 100/26.05.1998 privind asistența de sănătate publică; abrogată de Lege nr. 95/2006 din data 28 mai 2006 (Legea privind reforma în domeniul sănătății);
- Legea nr. 344/31.05.2002 privind stabilirea și sancționarea contravențională la normele legale de igienă și sănătate publică: art.11 – este contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 RON la 8.000 RON, neefectuarea periodică, conform normelor de igienă, a dezinfecției și deratizarii.
- Toate produsele folosite pentru efectuarea lucrărilor de Deratizare, Dezinsecție și Dezinfecție trebuie să fie avizate de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara și pentru Siguranța Alimentelor.
De ce să apelezi la o firmă specializată pentru deratizare?
O firmă specializată în astfel de servicii de deratizare va respecta o serie de pași bine stabiliți dinainte, pe baza experienței, pentru a-ți recomanda cea mai bună manieră de intervenție. Printre acești pași pot fi:
- identificarea tipului de dăunători prezenți în locația vizată;
- stabilirea gradului de infestare pe baza urmelor (de ex. urme de excremente sau numărul de cuiburi);
- stabilirea riscului de reapariție în funcție de condițiile de igienă din zonă sau de caracteristicile amplasamentelor din vecinătăți;
Apoi, pe baza procedurilor interne se stabilește cea mai bună metodă de intervenție (numărul de capcane necesare și locul în care trebuie amplasate, tipul de otravă indicat) dar și când va fi programată intervenția de deratizare propriu-zisă și când ar trebui repetată.
Avantajele apelării la servicii de deratizare profesionale
- utilizarea unor produse special dedicate sectorului DDD care nu se găsesc pe piață la liber; aceste produse au o eficiență crescută comparativ celor dedicate utilizatorilor de rând;
- echipa are experiență în astfel de intervenții, așa că rezultatele vor apărea în mod garantat;
- datorită programului flexibil, intervențiile vor fi rapide, adaptate nevoilor tale;
- eliberăm proces-verbal cu toate detaliile intervenției la final, pe care persoanele juridice îl pot folosi ca dovadă că și-au îndeplinit atribuțiile obligatorii, în fața organelor abilitate pentru control;
- oferim consultanță gratuită pentru a te asigura că adoptăm cea mai bună metodă pentru problema ta;
- ne facem treaba cu simțul răspunderii, așa că oferim garanție pentru intervențiile echipei DDD Company;
- raportul calitate – preț este unul avantajos atât pentru persoanele fizice cât și pentru cele juridice.