Cum scapi de ploșnițe? Ce sunt, de ce apar ploșnițele în locuința ta și care sunt soluțiile de îndepărtare?
Ploșnițele fac parte din categoria celor mai periculoși dăunători casnici, acestea afectează direct sănătatea oamenilor și a animalelor. Ele se hrănesc cu sângele uman, iar mușcătura lor poate cauza numeroase alergii periculoase. Activitatea ploșnițelor de pat este noaptea, atunci când ies din ascunzișuri pentru a se hrăni. În acest articol ne-am propus să discutăm despre cum scapi de ploșnițe și ce soluții de îndepărtare avem la dispoziție.
Ce sunt ploșnițele, cum arată?
Ploșnițele sunt cunoscute sub denumirea științifică de Cimex lectularius (Cimicidae), au culoarea roșu-ruginiu până la maro închis și au o lungime de 4-8 mm. Corpul este aplatizat, lucru ce le ajută să se ascundă în diverse locuri greu accesibile din casă, cum ar fi: cusătura saltelelor sau a hainelor, crăpături în mobilă, sub covoare, mochete, în pardoseală, în fisurile din parchet, în spatele tapetului, a ramelor de pat, în spatele tablourilor sau ramelor acestora etc.
Ploșnițele se încadrează atât la paraziți, cât și la dăunători pentru igienă. Pe timpul nopții, ele ies din ascunzători și se hrănesc cu sângele oamenilor și al animalelor. Mușcătura ploșnițelor poate declanșa alergii periculoase, de aceea prezența lor în locuințe nu trebuie ignorată.
Sunt numite ploșnițe de pat din cauza faptului ca habitatul lor obișnuit este în lenjeria de pat, în saltele, canapele, paturi. Ploșnițele mai sunt recunoscute sub denumirile de păduchi de pat, păduchi de lemn, gândaci de pat, insecte de pat etc.
Ploșnițele se înmulțesc foarte rapid și se pot adapta rapid în numeroase medii și condiții, de aceea este important sa acționezi la primul semn de apariție a acestora.
Cum ajung ploșnițele în casa ta?
Ploșnițele pot fi aduse în propria locuință din taxi, de la cinema ori teatru, din restaurante, de la articole de tip second-hand (haine, mobilier) sau se pot deplasa de la o locuință la alta prin crăpături, găuri, țevi neacoperite.
Cele mai des întâlnite scenarii prin care aducem în locuință ploșnițele de pat sunt achiziționarea de obiecte de mobilier deja infestate, cazarea într-o unitate turistică infestata cu ploșnițe de pat sau direct de la vecini.
Cum poți evita să aduci ploșnițe acasă?
Nu se poate elimina în totalitate posibilitatea de a aduce ploșnițe acasă, totuși sunt situații în care poți fi precaut și poți preveni. Măsurile simple pe care le poți lua sunt:
- asigură-te că verifici și cureți temeinic hainele uzate, articolele și accesoriile de tip second-hand achiziționate recent
- verifică mobilierul cumpărat; pe parcursul traseului de la fabrică și până la magazin sau chiar până ajung în casă, obiectele de mobilier pot fi stocate într-un depozit infestat cu ploșnițe
- păstrează dormitorul cât mai curat, cu mai puține lucruri lângă pat și schimbă lenjeria de pat des
- curăță corect bagajele imediat după fiecare călătorie și spală hainele la revenire la 60 grade C timp de cel puțin 30 de minute
- verifică salteaua de pat când te cazezi la o pensiune sau la un hotel. Infestația cu ploșnițe de pat nu are o legătură directă cu igiena sau calitatea mobilierului, deci le putem întâlni chiar și în hoteluri de 4 și 5 stele
Cum îți dai seama că ai ploșnițe?
În cazurile în care există:
- erupție cutanată de ploșnițe, de obicei pe față, gât sau mâini, care apare noaptea
- mușcături de ploșnițe de pat vizibil roșii și umflate; mai multe mușcături pot apărea într-o linie sau grupate într-o zonă mică a corpului. Mușcăturile tind să dezvolte mâncărime profundă și pot provoca o senzație de arsură
- mici pete de sânge pe cearșaf, fie ca urmare a unei mușcături, fie a unei ploșnițe care a fost zdrobită accidental
- mici urme maro pe huse sau mobilier de la secrețiile de ploșnițe sau părți ale cochiliei acestora, în diferite stadii de dezvoltare
- ploșnițe și părți ale acestora de aproximativ 1 mm și de culoare galben deschis pe saltea sau mobilă
- un miros specific (cum ar fi mucegaiul cu miros „dulce”), mai ales în zonele care nu sunt ventilate adecvat
Cum te afectează ploșnițele?
Spre deosebire de alți dăunători, ploșnițele de pat nu cauzează sau răspândesc boli, însă mușcătura acestora provoacă alergii destul de grave. În cazul în care sesizezi mici mușcături/ bubițe pe corp după ce te trezești, este clar că te confrunți cu o invazie de ploșnițe.
Specialiștii au realizat mai multe studii de caz de-a lungul timpului pentru a analiza legătura dintre ploșnițe și diverse boli pe care acestea le pot răspândi. Concluzia medicală cea mai des acceptată este că ploșnițele transportă organisme de boală, dar nu s-a dovedit că acestea transmit boli oamenilor. Conform anumitor surse, ploșnițele de pat pot determina apariția cazurilor de lepră, febra Q, leziuni și bruceloza – boală infecțioasă ce se transmite de la animale la oameni. Totuși, aceste cazuri sunt insuficient documentate și demonstrate.
Chiar dacă ploșnițele nu determină boli severe, nu înseamnă că trebuie să ignori posibila infestare cu aceste insecte.
Ceea ce știm clar este faptul că ciupiturile de ploșnițe netratate în mod corespunzător pot duce la umflare și sângerare. În general, astfel de infecții se pot dezvolta cu precădere la copii sau la bătrânii care au un sistem imunitar slab. De asemenea, persoanele care sunt imobilizate la pat sunt mai susceptibile de a dezvolta astfel de infecții.
Au existat cazuri în care persoanele care au fost supuse la ciupiturile de ploșniță în mod frecvent au experimentat reacții alergice și au avut nevoie de îngrijire medicală. Trebuie să reamintim că oamenii reacționează în mod diferit la ciupiturile de ploșniță.
Mai există o altă latură legată de bolile dezvoltate din cauza ploșnițelor, iar aceasta se referă la bolile de la nivelul psihicului. O persoană care știe sau bănuiește că doarme în apropierea unor ploșnițe poate dezvolta stări de anxietate și stres. Astfel de preocupări duc la lipsa de somn sau somn insuficient de odihnitor.
În plus, mușcăturile sunt și o problemă de estetică atunci când o persoană observă că are mai multe pete roșiatice pe piele (gât, umeri, abdomen).
Ciupiturile de ploșnițe nu sunt vizibile imediat, ci după o zi sau două, iar în anumite situații oamenii pot dezvolta pustule proeminente a căror dimensiune se va reduce treptat în timp.
Cum scapi de ploșnițe?
Lupta cu ploșnițele de pat este dificilă și nu întotdeauna are succes dacă acționezi de unul singur. Ploșnițele de pat sunt insecte mici, agile, care sunt obișnuite să se ascundă în timpul zilei în cele mai îndepărtate colțuri ale dormitorului, fiind dificil să le observi.
Pentru a asigura eliminarea rapidă și eficientă a ploșnițelor recomandăm să apelați la o firmă specializată de dezinsecție care are experiență și acces la insecticide profesionale și eficiente, dar hai să îți spunem ce poți face până când echipa noastră de specialiști ajunge la tine:
- Ploșnițele rareori părăsesc locul de dormit singure, cel puțin în timp ce o persoana doarme acolo. Dacă știi că au apărut ploșnițe într-una dintre camerele locuinței tale, nu te ajută să speli lenjeria de pat și să o schimbi cu alta sau să o scuturi în baie sau afară. Îndepărtează cu atenție lucrurile de pe pat, astfel încât să nu împrăștii ouă sau insecte vii pe podea. Răspândirea accidentală a ploșnițelor poate fi, de asemenea, prevenită prin ambalarea așternutului în pungi etanșe din plastic. Trebuie să speli lenjeria și hainele imediat, fără a le depozita în coșul de rufe pe mai multe zile.
- Curăță profesional salteaua de pat. Pentru a evita re-infestarea cu paraziți, aceasta trebuie așezată într-o husă specială care să împiedice pătrunderea ploșnițelor în interiorul său.
- Mulți oameni consideră că dacă părăsesc locuința infectată pentru o perioadă mai mare de timp, ploșnițele vor muri de foame și vor pleca. Această decizie va avea rezultate pozitive doar dacă vei părăsi casa pentru cel puțin un an. Doar o astfel de perioadă garantează pe deplin dispariția ploșnițelor. În caz contrar, ploșnițele vor intra într-o hibernare ce le va permite să trăiască fără să se hrănească mai mult de o lună de zile.
- Utilizează insecticide din comerț. Eradicarea ploșnițelor implică aplicarea insecticidelor eficiente în toate zonele în care s-au văzut ploșnițe. Aceste proceduri ar trebui să asigure contactul direct al substanțelor chimice cu corpurile de paraziți. Ploșnițele care vor urca pe întreaga suprafață tratată, dar nu vor intra în contact cu insecticidul, vor rămâne în viață. Se observă însă o eficiență scăzută la insecticidele disponibile în prezent în comerț. Substanțele mai active sunt interzise prin lege pentru vânzare deoarece au efect toxic puternic. Prelucrarea cu astfel de substanțe chimice este disponibilă numai organizațiilor implicate în activități profesionale.
- Utilizează un aspirator cu putere mare de aspirare pentru extragerea ploșnițelor și a ouălor ascunse în crăpăturile puțin adânci și pe suprafețele țesăturii. Pentru a ucide insectele din sacul de aspirator, pune pământ de diatomee și aruncă-l imediat după folosire.
Am vorbit până acum despre mai multe metode de combatere a acestui tip dăunători, dar de departe cel mai eficient și rapid este tratamentul chimic, efectuat de echipe certificate.
Cum se realizează în mod corect un tratament chimic împotriva ploșnițelor cu o echipă de specialiști în dezinsecție:
- Tratarea prin pulverizare reziduală a tuturor suprafețelor dure și a elementelor de mobilier
- Realizarea unei cete insecticide în fiecare cameră infestată și, pe cât posibil, și în zonele tampon (holuri)
- Utilizarea unor substanțe cu eficacitate dovedită destinate doar aplicatorilor profesionali
- Utilizarea unei aparaturi adecvate (pompe electrice, generatoare ultra-performante)
Intervențiile echipei de specialiști DDD Company presupun utilizarea unui produs biocid aplicat prin două tehnologii, pulverizare și ULV (Ultra Low Volume). Pulverizarea se face cu ajutorul unei pompe electrice urmată de generatorul ULV care eliberează în încăpere așa numita „ceață rece”. Această ceață are rolul de a scoate din ascunzătoare ploșnițele de pat pentru a lua contact cu suprafețele deja tratate inițial.
Pentru combaterea unui focar este nevoie de minim două tratamente dar acest număr poate crește până la 3-4 tratamente, în funcție de gradul de infestare al locuinței. Repetarea operațiunii se face la o diferență de aproximativ 10-14 zile de la primul tratament, interval în care ouăle depuse ecluzează și apar larvele. Repetarea nu trebuie să depășească acest interval deoarece larvele ajung la maturitate după ce se hrănesc de aproximativ 5 ori și ajung apoi să depună ouă la rândul lor.
Combaterea unei infestări cu ploșnițe de pat pe cont propriu nu este imposibilă, dar este costisitoare în timp și bani și nu oferă rezultatele scontate. De aceea, vă recomandăm mereu să apelați la serviciile noastre profesionale de dezinsecție. Doar cu ajutorul unor substanțe profesionale și autorizate de entități în cauză, cu echipamente speciale care pot ajunge în locurile greu accesibile în care se ascund aceste insecte și cu oameni specialiști certificați pentru astfel de intervenții veți putea scăpa definitiv de ploșnițele de pat.
citește articolul